Auschwitz och Birkenau

Varnar känsliga läsare, inlägget innehåller mycket obehagliga bilder och beskrivningar.

Andra dagen på resan hade vi bokat in en tur till Auschwitz, Birkenau och salt mine. En heldag som började med att vi blev upplockade på hostelet klockan nio och vi kom tillbaka strax efter sju. Vi visste inte riktigt vad vi förväntade oss mer än att det skulle vara hemskt att se hur det hade varit på koncentrationslägren. Vi gick en guidad tur runt och fick höra massa historia och hur det hade gått till. Hemsk men viktig historia.

Det var lite svårt att få en uppfattning av hur stort det var för att det var höga byggnader överallt så man såg inte så långt. Totalt fanns det 28 block, som husen kallades, där de som var starka nog att arbeta sov om nätterna. Ett av dessa block utförde doktorer experiment på kvinnor för att kemiskt kunna kastrera dem och på så vis utrota hela befolkningar. Alla byggnader i Auschwitz fanns redan där och användes till annat innan nazisterna tog över. De som kom dit blev antingen satta i hård arbete eller avrättade direkt om de inte kunde arbeta.

Förhållanden de bodde i var omänskliga, det proppades in så många som möjligt i varje rum, madrasser och filtar var blodiga, svettiga och fyllda med loppor. Toaletterna stod på rad och man fick bara nån minut om dagen att göra sina behov.

Om man inte skötte sig fick man i bästa fall en rättegång som utspelade sig i rummen på bilderna ovan, vanligast var att de bara avrättades på plats.

Om de blev dömda fick de klä av sig nakna och ställa sig vid väggen och dödas.

Deras plan var helt jäkla otrolig. Att de skulle utrota alla judar (till att börja med) och att de lyckades med så pass mycket är helt otänkbart.

Bilderna ovan är från den gaskammare som fanns på Auschwitz 1. Rummet till vänster fylldes med människor och sedan med gas. Alla värdesaker som smycken eller till och med guldtänder såldes och resterna brändes i ugnarna till höger.

Bara två minuter med bil från Auschwitz 1 låg Auschwitz 2- Birkenau. Tågspåren gick hela vägen in i området för att det skulle gå så fort som möjligt att transportera människor och för att så få som möjligt utanför skulle se vad som pågick.

Stället var otroligt stort, inget som bilderna klarar av att visa. Planen var att området skulle bli dubbelt så stort men de byggdes aldrig klart. Det mesta blev förstört för att röja undan bevis på vad som hände där när kriget var över. Stället var stort nog för att kunna hålla 100 000 människor fångar och hade fyra gaskamrar som var mycket större än den i Auschwitz 1.

Dessa gaskamrar var också förstörda och medan kan ni se ruinerna och en uppbyggda modell över hur de har sett ut. En sån kammare kunde ha ihjäl 1000 människor i taget.....

Om det ens var möjligt så var förhållandena här mycket värre här, de sov i dessa baracker med minst 5 personer per "säng". Ingen isolering och under vintern var det många som frös ihjäl. Inga toaletter i sovbarackerna utan det fanns ett hus med "toaletter" som alla använde.

Det jag skrivit är bara en liten del av alla hemskheter vi fick höra. Låt oss alla minnas vad som hänt här, så det aldrig händer igen.

Ha det bäst!

//Marika

Gillar

Kommentarer