Min vita månad

Mars månad bestämde jag skulle bli en vit månad. Detta gällde inte bara alkohol utan jag följde följande regler:

- Alkoholfritt
- Inget onyttigt snacks eller fika (alltså ingen cola!!)
- Lakto-ovo-vegetarisk kost

Hade en tanke på att lägga in regelbunden träning med men det kanske skulle bli alldeles för mycket men försökte ändå träna 1-2 gånger i veckan. Jag hade inga krav på att maten jag åt skulle vara nyttig eller så, kunde käka vegetarisk pizza eller burgare varje dag, utan skulle hålla mig till tre vegetariska måltider om dagen och bara äta frukt/grönsaker eller liknande mellan måltiderna.

Det blev väldigt mycket pasta den månaden, insåg hur gott det är med tomater, mozzarella, fetaost och soltorkade tomater i maten. Hade en favorit inom vegetarisk mat redan innan mars, mozzarella och spenatlasange, så himla gott! Kanske kan lägga upp receptet senare men det jag gjorde var bara att googla och ta första bästa.

En annan god rätt som är betydligt enklare att göra var Phillipe Cohens pasta pomodoro som han gjorde i sin första youtubevideo. Hade testat den redan innan mars men gjorde den kanske tre-fyra gånger under mars med haha. Receptet finns på hans YouTube kanal!

Våffeldagen infaller i mars månad så det var ju självklart att man skulle trycka i sig lite våfflor med! Här har vi ju beviset på att maten inte alltid var så nyttig, våfflor med ett stort lass med sylt, skippade glassen iaf!

Vi k��rde även hemkörning med foodora några gånger, dock så är jag ny med att beställa vegetariskt så förutom vegopizza så var det bara blindpicks som gjordes. Testade nån tofugryta som inte alls var god tyvärr, om ni vet några bra restauranger eller rätter som är goda vegetariska så tipsa mig tack!

Testade både morotsbiffar och rödbetsbiffar, tyckte spontant att rödbetsbiffarna var godare då de var saftigare men de var också himla kladdigt att göra och allt blev rött så vet inte om de var värt besväret. Vi gjorde dock en sås på creme Fraiche och soltorkade tomater som funkade väldigt bra till morotsbiffarna och Ola gillade dem! Finns på undertian.com.

Så hur gick det då?

- Vegetarisk kost
Jag vill ju äta mer vegetariskt och när Ola veckopendlade till Linköping så var det perfekt tillfälle för mig att lära mig lite vegetariska rätter då jag ändå behövde laga maten själv. Dock så visste vi ju inte att vi skulle börja jobba hemifrån från mitten på mars och om han ville äta något med kött så var jag tvungen att göra egen mat vilket var väldigt drygt.

- Ingen alkohol
Att bara inte dricka alkohol är inte speciellt svårt men man fick suget några gånger. Som "tur" va så kom rekommendationerna att inte träffa så många människor pga Corona så det var lättare att säga nej. När jag i vanliga fall är nykter på nån tillställning dricker jag massa cola istället för att hålla energin uppe men det kunde jag inte heller göra. Men det gick bra ändå!

- Inga onyttiga snacks
Vad som är onyttigt är ju kanske inte riktigt samma som jag klassificerar som onyttigt men tänkte främst på alla uppenbara snacks som chips, godis, kakor och sånt. Jag har aldrig varit en stor fikare så var typ skönare att kunna säga "nej, jag äter inte fika den här månaden" än att behöva äta bullar bara för att inte vara otacksam 😅 Men som sagt var cola ett litet problem och choklad med, som man kan vara sugen på choklad ibland! Drack endast vatten förutom två tillfällen då det blev fun light istället.

För att sammanfatta så höll jag mig till alla kraven, inget onyttigt snacks, ingen cola (!!), bara vegetariskt och ingen alkohol. Inget av det var speciellt mycket lättare än det andra. Jag gick ner fyra kilo under den här månaden och det är väl de ända resultatet jag fick på papper så att säga. Suget efter cola och snacks har blivit mindre, men har såklart vissa kvällar då jag inte har någon botten i magsäcken och kan trycka i mig hur mycket chips, ost, kex, godis och sånt som helst som alla andra vanliga människor.

Har sen dess fortsatt testa nya vegetariska rätter. Phillipe Cohen har kommit ut med ett nytt recept som heter Melanzanle alla parmigiana som var väldigt svårt gjort för en nybörjare och tog ett bra tag att göra. Insåg halvvägs i koaset att detta kommer bli ett fjasko men i slutändan blev det ändå väldigt gott även om det inte blev väldigt vackert. Rekomenderar om ni vill lyxa till det lite och har en del tid över.

Har testat Quorn för första gången som vi gjorde en wok på. Bytte bara ut kycklingen mot Quorn-bitar och jag tyckte det var minst lika gott! Och senast blev det hamburgare då jag köpte färdiga svampburgare istället. De är ju inte lika saftiga men det funkade bra ändå.

Som sagt tipsa gärna om andra vegetariska rätter som en som lätt får panik när det händer mycket samtidigt i köket skulle klara av att laga! Eller restauranger som har utkörning med goda vegetariska rätter!

Ha det bäst!

//Marika

Gillar

Kommentarer