Studiebesök på Sandvik i Gimo

Sandvik, Sjuk, Studiebesök

Som enda tjejrepresentant från kursen gick XL västen ner till knävecken och man hade minsta storlek på skorna som erbjöds. Så fint påklädd med hörlurar, så man kunde höra guiden, gick vi runt i fabrikerna här i Gimo. Man fick inte ta med mobil eller kamera in i fabrikerna, sekretess, konkurrenter och allt det där, så blev inga bilder därifrån tyvärr. Allt började med en presentation av våran guide och vi fick massa information om vad Sandvik gör. Vi fick även en presentation av två ingenjörer som började lite hackigt då de inte hade någon hdmi sladd så fick inte upp presentationen men det löste sig tillslut.

Efter det fick vi gå runt i hårdvarufabriken och se massa maskiner och robotar jobba. Pressar pulver, härdar och slipar det till stål av alla olika sorter. Dom har flera tusen olika sorters ståkprodukter som gör här och på en vecka gör dom unge för en och en halv miljon produkter, både standard och nyutvecklade. Det blev en riktig buffé till lunch med grönsaker, fisk, paj och massa godsaker. Mobilerna låg inlåsta under hela vistelsen i fabrikerna och under lunchen.

Efter lunchen blev det mjukvarufabriken och där fanns mer bekanta robotar. Några från ABB som vi använde under labben i den här kursen. Dom har minskat antalet arbetare enormt och satt in robotar som gör alla tunga och slitande arbeten. Det är otroligt att se dom jobba, hur snabba som är och hur mycket som klarar av. Vi kan ju inte riktigt hålla i en metallbit som ska härdas och värmas upp till otroligt höga temperaturer men det gör dom säkert flera tusen gånger om dagen utan problem. Han tryckte mycket på att det är vi som är framtiden, mindre arbetande med händerna och mer arbetande med hjärnan.

Även om min kropp nog inte riktigt var redo för allt promenerande och det höga ljudet som det här innebar så var det väldigt givande. Helt klart värt det och när den här bussturen är över blir det att vila i soffan igen.

Ha det bäst!

Ha det bäst!

//Marika

Gillar

Kommentarer