Upptäcker Budapest

Vi skulle vara vid receptionen vid tio första dagen på vårt nya hostel i Budapest. Vi gick upp i lagom tid för att hinna duscha, äta en frukost på stan och ta ut pengar innan de öppnade. Vi funderade starkt på att vara betala för en dag och byta hostel till ett med ac för att klara av värmen men den snälla personen i disken sprang runt och letade fjärrkontroller och gjorde allt för att få den att starta.

Han lyckades dock inte så vi fick byta rum då det bredvid hade en fungerande ac. Vi fick även med det två trevliga tjejerna vi träffade samma dag som vi kom dit då de också klagat på värmen.

Vi kunde inte byta förrän killarna som skulle checka ut samma dag hade åkt så vi lämnade alla saker i gamla rummet och gick på upptäcktsfärd. I Krakow besökte vi mest gamla stan som gick ändå relativt snabbt att gå igenom och se allt men här är allt med utspritt. Det finns en å mitt igenom staden och intressanta saker att se på båda sidor och en ö i ån med. Lite längre bort ligger även ett av Europas största spa-bad med massa pooler både inomhus och utomhus som vi ville besöka. Alltså mycket att göra. Första dagen bestämde vi oss för att försöka pricka av det mesta på sidan av ån som vi bodde på.

Vi gick längs vattnet och då kunde man lätt se de största byggnaderna på andra sidan som rekommenderas att besöka (bilderna ovan). Många byggnader är otroligt stora, gamla och ståtliga men det största är garanterat slottet på andra sidan. I bilderna ovan ser ni hela slottet och även en inzoomning där man kan ana människor för att ge en liten uppfattning av hur stort det är. Dit skulle vi gå dagen efter så istället gick vi inåt och gick förbi parlamenthuset. Det är förvisso en väldigt viktig byggnad men den stack inte ut på något sätt utseendemässigt då alla byggnader är stora och pampiga.

Sen gick vi till en stor, fin kyrka som hade ett torg utanför och en stor gata som leder upp till den. Utanför stod det ett par i bröllopsklänningar och tog kort. När vi sen gick in i kyrkan hörde vi att den var stängd för besökare just nu pga vigsel. Måste kostar en del att hyra den kyrkan mitt i stan.

Vi gick sen mot en stor marknad inomhus med tre våningar som ligger söder om stan. Vi kom in och skulle leta upp något att äta men det var lunchrush och långa köer så vi gick ut och åt längre ner på gatan. Där tog det så otroligt lång tid att få maten så när vi kom tillbaka till marknaden, 15:01, hade de stängt. Tydligen så var det söndag och de stängde tre då, lite fail. Vi gick tillbaka mot vårt hostel och på vägen gick vi förbi en synagoga och kollade in matställen för senare dagar. Efter en liten paus bestämde vi oss för att skjuta på marknaden till måndag och ta oss an Margaret Island på kvällen som är ön i ån. Vi köpte en flaska rosé och travade dit.

Det stod att det skulle ta 36 minuter att gå från vårt hostel. Vi kom ifrån hostelet ganska sent så vi stannade och åt på vägen. Vi sprang även på tjejerna från hostelet som också skulle äta men de skulle mer inåt i stan så vi gick åt varsitt håll. Middagen blev på ett ställe som hette Hummus bar och kändes väldigt flummigt och hälsosamt. Det blev varsitt pitabröd, jag åt kebab i min och Ola hade shawarma. Från matstället skulle det ta 25 min att gå men kändes så mycket längre. Ola hade läst att det skulle finnas en fontän men under gångturen blev vi osäkra på om den låg i början på ön eller om man måste gå hela vägen in vilket vi inte skulle orka.

Men den låg där så vi satte oss och njöt av vattnet och rosén som var förklädd som vitaminvatten. Allt eftersom fylldes det på med människor så vi misstänkte att fontänen kanske skulle göra en större show vid åtta. Och så var fallet! Vilken tur vi haft som gått dit vid den tiden utan att veta om det. Musik började spelas och många olika kombinationer av vattenstrålar spridde sig i fontänen. 30 minuter höll showen på sen gick vi hemåt.

Totalt kom vi upp i över 24000 steg på hela dagen. Rekord för mig sen jag skaffade smartklockan. Vi somnade ganska gott på kvällen sen även om vi väcktes i två omgångar av folk som skulle checka ut.

Ha det bäst!

//Marika

Gillar

Kommentarer